Modern çağın vebası : Stres




Stresi ruhsal bilimciler : "kişide birtakım sorunların yol açtığı coşkusal,ruhsal gerilim olarak " tanımlıyor.

Karakterimize, sosyal ve iş çevremize , duygusal hayatımızda yaşadıklarımıza göre kimi zaman boyutu normal sınırlarda kimi zamanda hayat kalitemizi direkt düşürecek  düzeye gelen, modern çağın vebası stresten iş hayatımızda etkilenmemek mümkün mü?

İş yaşamımızda başarımızı etkiyecek hale geliyor ve ya  kronik sağlık sorunlarına yol açmaya başlıyorsa , kırmızı alarm çalıyor demektir.

Özellikle kurumsal şirketler personel motivasyon eğitimleri kapsamında stresle mücadele eğitimleri düzenleyebiliyor. Bu eğitimler çalışanların performanslarında yadsınamayacak olumlu etkilere sahip.

İş,aile ve sosyal çevre üçgeninin birin de yaşadığımız olumsuzluk domino taşı gibi diğer paydaşları etkiyebilir.

Stresli bir iş hayatından kurtulmak için uzmanlar özellikle hayata karşı bakış açımızı değiştirmemiz  ve çalışma alanımızı konforlu hale getirmemiz gerektiğini belirtiyorlar.

İş yeri kaynaklı bir stres yaşıyorsanız :

Yapmanız gereken işleri listeleyin ve önem sırasına göre yapmaya başlayın. Unutmayalım ki robotik bir yapıya sahip değiliz. Listedeki işleri bitirdiğinizi gördükçe , zaman kontrolünü daha iyi yapmaya başlayacaksınız.

Dağınık çalışmayın. Dağınık bir çalışma masasında aradığınız bulamamak sizin konsantrasyonuzu azaltabilir. 

Kendinize çalışma saatleriniz içinde minik molalar ayırın. Yetişmesi gereken önemli bir rapor yada  proje hazırlıyorsanız beşer dakikalık molalar ile beyninizi ve bedeniniz dinlendirmeniz gerekir. Eğer bunu yapmazsanız  gün sonunda muhtemelen  stresten kaynaklı boyun , baş ve sırt ağrısı çekebilir siniz.

İşyerinde yaşadığınız stresin sebebi  kariyer ya da ücret sorunu ise mutlaka bir üst yöneticinizle tekrar konuşun. Statünü ve ücretinizin yaptığınız işe oranla tatmin edici olmadığını düşünüyorsanız , bunu kendi iç dünyanızda değil ilgili yöneticinize aktarın. (Rol yetersizliği, mobing ve diğer işyerinden kaynaklı örgütsel sıkıntılar başka bir yazımızda detaylı ele alınacaktır)

Doğru nefes tekniklerini uygulayın.  Burnumuzda aldığımız nefesi yavaş yavaş ağzımızdan vererek nefes terapileri uygulayabiliriz.

Ofisteki masanız üzerine çiçek ve ya aile fotoğrafınızı koyabilirsiniz. (Tabi ki her iki seçeneğini de abartmamak kaydı ile ). 

İş yerlerinde çalınan hafif müzik yayınları da çalışılan atmosferin stres ivmesini azaltabiliyor.

Öğle aralarınızı iyi değerlendirin. Çalışma atmosferinden uzaklaşacağınız bir mekanda yemek yemek yada lakın bir lokosyonda yürüyüş yapmak size çok iyi gelecektir.

Çalışma arkadaşlarınızla iyi diyaloglar kurun , dertleşmek, konuşmak ve ya şakalaşmak o an yaşadığınız gergin duygu durumundan başka bir boyuta geçmenizi kolaylaştırır.

Kendinize farklı hobiler edinin. Yaşamınızı sadece iş hayatının içine hapsetmeyin. (Resim  yada dans kursuna katılmak, ve ya doğa sporları ile ilgilenmek  iyi birer tercih olabilir. Doğa sonsuz bir şifa kaynağıdır )

Bitki çaylarının önemini atlamayalım . Yorgun ve gergin bir günün sonunda eve gittiğinizde kendinize melisa ve ya lavanta çayı demleyebilirsiniz. Rahatlatma özelliklerinin yanı sıra uykuya dalmanızı da kolaylaştıracaktır.


Tüm bu listedekiler yada başka yerlerde okuduğunuz tüm metotların işe yarayabilmesi için hayata bakışınızı değiştirin , sürekli olarak başarısız olduğumuz  konuları değil, başarılı olduğumuz konuları kendimize tekrarlamamız gerekmektedir.  

Yazardan not : Kendinizi sevin.
















Hiç yorum yok