Ofis çalışanı nasıl beslenmeli ?


  Evet uzun zamandır blogumda yapmak istediğim bir yeniliği nihayet hayata geçirdim. Gazetecilik genlerimden gelen engellenemeyen röportaj yapma isteğimi,  insan kaynakları üzerine yazdığım blogumla harmanladım ve  blogta yeni bir köşe açtım ismi ik'nın manşeti. 

Bu köşede haftada bir  tüm çalışanları  yakından ilgilendirecek konuların uzmanları ile röportajlarım olacak.Sağlıktan hukuka, psikolojiden beslenmeye , iş güvenliğinden ofis modasına kadar çalışma hayatımıza etki eden tüm faktörlerin uzmanlarını köşemde ağırlayacağım.

Sağlıklı beslenme, ideal kilo, kalori hesabı, fit görünme  malum hepimizin ortak sorunu.Kimi zaman kulaktan dolma bilgiler ile beslenmemize yön veriyor, kimi zaman da her pazartesi rejime başlıyoruz. 

İşte tam da bu nedenle ilk konuğum kendisini instagramdan severek takip ettiğim işini büyük bir aşkla yapan güzeller güzeli diyetisyen Aybüke Subaşıoğlu Yeşilyurt .

 Kendisi ile ofis çalışanlarının nam_ı diğer beyaz yakalıların nasıl beslenmesi gerektiği üzerine yaptığımız röportaj aşağıda keyifli ve sağlıklı okumalar :)


1) Ofis çalışanları  gün içinde ne kadar kalori yakmaktadır , buna paralel olarak ne kadar kalori almaları gerekir ?

Standart bir kalori ihtiyacı yoktur. Kalori ihtiyacı kişinin boy, kilo ,cinsiyet  ve yaşına göre belirlenmektedir. Kolay yoldan kilo çarpı 25 olarak genel bir ihtiyaç planlanabilir.

2) Masa başı çalışanları için en önemli öğün hangisi olmalıdır ?

Ara öğün ! Gün içerisinde ana yemeklerde yenilen dengeli veya dengesiz öğünlerin kan şekerine yaptığı etkiyi ortadan kaldırmak, tatlı kaçamakları paketli gıda alışkanlıklarını yok etmek adına ara öğünlerde taze meyve ile birlikte süt/süt grubu veya ceviz/badem gibi kuruyemiş atıştırmalıkları tercih edilmelidir.

3)  Genelde ofis ortamları hareketsiz bir çalışma ortamı olduğu için beslenmede hangi besin gruplarına önem verilmelidir?

Çok yüksek karbonhidrat alımından kaçınılmalı, kızartmalardan ,bol yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Ve tekrar ve tekrar söylüyorum paketli gıdalar beslenmede en büyük tuzak!

4) Sağlıklı beslenmede suyun önemi nedir ? Günde kaç litre su tüketmemiz gerekmektedir?




 Su en temel yapı taşımız, haliyle böbrek ve bağırsak sağlığımız için kilo başına en az 30-40 ml su içilmelidir. Örneğin ;50 kilo olan  birkişi  günde en az 1,5 litre su içmelidir.

5) Masa başı atıştırmalıkların malum herkesin sorunu . Peki zararsız atıştırmalıklar nelerdir?

En masum ve zararsız  atıştırmalıklar şunlardır: meyve + sütgrisini + sütlü kahve/ayranleblebi+ çay + cevizmeyve + ceviz/bademevde yapılan masum tatlılar tuzlular  

6) Çay ve kahve tüketiminde sınır ne olmalıdır?

İdeal su tüketimi varsa eğer günden 2-3 fincan çay kahve tüketimi yeterlidir. Yetişkinler için ideal kafein alımı 400 mg'dır.

7)  Ofis çalışanları hareketsizliklerini önlemek için gün içinde yada aralarda neler yapmalılar?

Öğlen yemekleri arasında mutlaka 30 dk'lık yürüyüşler eklenebilir, asansör yerine merdiven kullanılabilir.

Youtube'da  ofis egzersizleri videoları ile oturduğunuz yerden öğlen molalarında egzersiz planlayabilirsiniz. Ayrıca kadınlar için günde en az 10.000 adım, erkekler için ise 12.000 adım atmak yeterli olacaktır.







x

Hiç yorum yok