Stajyer !!! Çalış çalış, para yok..










İş dünyasında en sevdiğim görev tanımlarının arasında yer alır. Eminim tüm işverenler içinde organizasyon şemasında ayrı bir yerleri vardır.

Cem Yılmaz'ın da efsanevi  kült bir şekilde parodilediği "Kölenin Fransızcası , çalış çalış : para ; para yok " tanımlamasıyla bizi güldüren stajyerlik tanımına bir göz atalım.

Eğitim hayatlarının sonuna yaklaşan tüm üniversite öğrencilerinin telaş ve heyecan içinde staj yapacak  kurum aramaları ile başlayan serüven  getir götür işleri, çay kahve sohbetleri ve sadece çekilen fotokopilerin deneyimlenmesi ile son bulmasını hiç kimse istemez.

Eğer ki staj yapılan kurum, standartları oturmuş, çalışana değer veren, sektörün öncüleri arasında yer alıyorsa her stajyer de oraya yavaştan demir atmak ister.

Bu serüvende akılda kalmak, sonrası için tercih edilebilir olmak,  fark yaratmak ve yaşanan olumsuzlukların mesleki küskünlük yaratmaması  için neler yapılması gerekir.

Staj yapılacak kurumun iyi araştırılması

İlk olarak sizin ihtiyaç ve beklentilerinizi karşılayacak şirketi bulmanız gerekmektedir. Mesleki ve ya akademik yönlerine güvendiğiniz kişilerden size tavsiye ve  yönlendirmelerde bulunmasını isteyebilirsiniz.

Şirketi araştırın

Staj yapmaya karar verdiğiniz şirketi araştırın. Sosyal medya hesaplarından ya da şirketlerin kendi web sitelerinden edindiğiniz bilgiler çok işinize yarayacaktır.

İstekli olun soru sorun !!
Bu süreci sadece tamamlanması gereken bir prosedür olarak görmeyin. Çalıştığınız departmandaki tecrübeli kişilere aklınıza takılan sorular sormayı ihmal etmeyin (Ama bunu da karşıdakileri bunaltacak ölçüde yapmaktan lütfen kaçının)


Dış görünüşünüze önem verin

İlk izlenim oldukça önemlidir. Bu nedenle staj döneminde dış görünüşümüze verdiğimiz önemin bize olumlu geri dönüşü olacaktır. Bu moda olanı takip etmek değil, özenli, temiz , abartıdan uzak ve çalıştığımız kurum ve departmana uygun olarak giyinmek demektir.

İyi İlişkiler kurun

Staj yolculuğunuzu tam zamanlı bir işe çevirme fırsatını yakalamanın en etkili yöntemlerinden biri de uzun soluklu iş ilişkileri kurabilmekten geçer. Yöneticiniz ve diğer çalışanlar ile verimli ilişkililer kurmak için adımlar atın.

Özgüveniniz antipatik hale gelmesin

Özgüven insan karakterinin en temel özelliklerinin başında gelirken, aşırı olması da karşı tarafta antipatik bir durum yaratmaktadır. Yeni bir şeyler öğrenmek için yol aldığınız staj deneyimizde herşeyi ben bilirim tuzağına düşmekten kaçının

Yönlendirmelere açık olun

Okul hayatınızda öğrendikleriniz ile iş yaşamın dinamik yapısı her zaman kesişmeyebilir. Teorik ve pratik arasındaki çizgide size olumlu yansımaları olacak mesleki yönlendirmelere açık olun.

Her işe atlamayın

Birim yöneticisinin gözüne girmek için, her işe atlayıp, şirinlikler yapmayın. İş hayatı sağlam ve dik duruşlu çalışanları tercih eder.






Hiç yorum yok