Psikolojik terör : Mobbing







Latince kökenli mobbingin vikipedia tanımı ; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. 

Mobbing ingilizce mob kökünden gelmektedir ve aşırı şiddetli ilişki anlamıyla eş değerdir. 

1984 yılında Dr.Heinz Leymann tarafından ilk olarak "İş Hayatında Güvenlik ve Sağlık" konulu raporda tanımlanarak   bilimsel bir ifade kazanmıştır.


İşyerinde neredeyse tüm çalışanların kabusu haline gelen ve iş hayatının psikolojik terörü sıfatıyla hızla kurbanlarını içine çeken mobbingin düşey, yatay ve dikey olmak üzere üç farklı türü bulunmaktadır.


Düşey psikolojik taciz :Üstlerin astlarına uyguladığı psikolojik tacizdir.Yönetici pozisyondaki kişilerin ellerinde bulunan kurumsal gücü  ,alt pozisyondaki çalışanlara bezdirici şekilde uygulamasıdır.

Yatay psikolojik taciz şyerinde psikolojik tacizin fail veya failleri mağdur ile benzer görevlerde ve benzer imkanlara sahip, aynı konumdaki iş arkadaşlarıdır.

Dikey psikolojik taciz : Ast pozisyonda çalışanların üstlerine uyguladığı psikolojik şiddettir. Yeni gelen yöneticiyi kabullenmemek , eski yönetici bağımlılığı.



Çalıştığı işyerinde mobbinge maruz kalan çalışanların özellikle çalışma motivasyon ve performansı azalırken, şirkete duyduğu aidiyet duygusu da düşüşe geçmektedir.

İlerleyen boyutlarında mobbinge maruz kalan çalışanlarda psikolojik sıkıntılar ortaya çıkabilirken, işe gitmeme isteği ve iş değiştirme duygusunun ortaya çıkması ile istifa etme veya istifa etmeye mecbur bırakılma gelmektedir.


Mobinge maruz kalan çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170 hattını arayarak, maruz kaldığı tüm süreçleri delilleri ile birlikte anlatarak işverenini şikâyet edebilir. 
Çalışan ayrıca 6098 Sayılı Borçlar Kanunu gereğince, mobbing nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararının gerek işverenden gerekse doğrudan bu saldırıyı yapan mobbing tacizcisinden tazmin edilmesini isteyebilir.
(*)”İş Kanunu’nun 5. Maddesi eşit davranma borcu ve buna aykırı yaptırımları düzenlemiştir. Buna göre: “İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz” Bu ayırım yapıldığı takdirde “işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.” şeklinde ayrımcılık tazminatı düzenlenmiştir. 



Hiç yorum yok