Deneyimsiz deneyimli adaylar



Tecrübe..Tüm iş ilanlarında alanında minimum 5 sene diye başlar işe alınacak adayın kriterleri.Sonraki kriterler yüksek lisans, yoğun çalışma şartlarına uyum, analitik ve yeniliklere açık olma ve standart pek çok kalıpla devam eder.

Üniversiteden mezun olan sevgili deneyimsiz adayımız, iş arama sürecinde yaşayacağı tüm zorluklardan habersiz ; içindeki idealizm ile okulda öğrendiği pratik bilgileri teoriğe dökmek için hevesli ve enerjiktir.

Gün gelir bu heves ve enerji yerini umutsuzluğa , bazen öfkeye bazen de yerini daha hayata başlamadan tükenmişlik sendromuna bırakır.. Neden mi ?

Nedeni çoğu firmaların iş hayatında deneyimsiz adaylara  öncelik vermemesinden kaynaklıdır. 

Yaşamın her alanında olduğu gibi her durumun bize sağladığı avantaj ve dezavantajlar bulunmaktadır. Önemli olan eksileri artıya dönüştürebilecek akıl oyunlarını iyi okuyabilmek ve yaşama entegre edebilmek.

Heves

Deneyimsiz adayın heybesindeki en büyük şansı hevesidir. İş görüşmesinde başvurduğu pozisyona ne kadar istekli olduğunu uygun bir dille anlatması, görüşmeyi yapan mülakatçı için artı bir skor olacaktır. Ama bu şu anlama gelmez " Bu işi çok istiyorum çünkü evime yakın "... Bahsettiğim istek cümleleri " Aldığım eğitim ile sektörün dinamik yapısınında kendimi çok rahat ifade edebilirim ve firmanıza yenilikçi bir bakış açısı sağlayabilirim "tarzı amaca uygun cümleler olmalıdır.

Rahat uyum sağlama 

Daha önce çalıştığı iş yerinin şartlarını kıyaslayacağı ya da geçmişe özlem duyacağı bir çalışma ortamı olmadığı için , yeni başlayacağı iş yerine ön yargısız ve  kıyaslama handikabına düşmeden  adapte olması daha kolay olacaktır. "Eski şirketimde yemek parası şu kadardı  yada 6 ayda bir ikramiye veriyorlardı " şikayetlerini duyamazsınız kendisinden..

Yoğun çalışma saatleri ile dertleri yoktur

Sonuçta yeni başlanılan her durum kişinin konfor alanını sorgulamasına neden olur. Fakat iş hayatının yeni adayları kendilerini gösterebilmek ve yöneticileri tarafından keşfedilmek ve farkedilebilmek için yoğun ve sert çalışma şartları ile sıkıntıları yoktur.  "Bak gördün mü şu yeni geleni ne kadar çalışkan " ile başlayan olumlu cümleleri duymamak için hiç bir neden yoktur.

Cesur ve dinamiktirler

Cahil cesareti diye tabir edilen , akıllı bir hamle ile iş hayatında deneyimsizliğin getirdiği cesaretle denenmeyeni deneyebilirler. Çalışılan kuruma taze kan sağlayarak daha dinamik bir hale getirebilirler. 












Hiç yorum yok