Em-pa-ti !!




Em-pa-ti


Belki de en çok içi boşaltılan kelimelerin başında gelir empati. Fransızca kökenli bir kelimenin Türkçe karşılığı duygudaşlık. Çok içten ve samimi bir terim "duygudaş "

Kimse beni anlamıyor nidaları ile dolaşan pek çok insana şahit oluruz etrafımızda. Gelişen teknoloji, bireysel sosyallik, hayatının çarklarına kapılmak ..İşte tam da o an karşımıza çıkıveriyor bencillik. Aslında kimse beni anlamıyor ile bencillik ve duygudaşlık iç içe geçmiş aynı duygu durumunun etrafında dönüp dolaşılmasıdır.

Oysa güzel dekore edilmiş, zengin ve pahalı menülerin olduğu cafelerde, restoranlarda oturuyoruz dost meclisleri ile , güzel fotoğraflar veriyoruz. Ama hep anlaşılmadığımızdan şikayet ediyor iç dünyamızda yalnızlık hissi ile boğuşuyoruz.

Sebebi o kadar basit ki : Biz karşımızdakileri sadece dinliyormuş gibi yapıyoruz. "Muş"gibi yapmak. Arkadaşınız mesela bu gün çok kötüyüm diyor size. Siz de  "Üç günlük dünya kafana bir şey takma " diye sadece o anı kurtaracak bir kaç cümle kuruveriyorsunuz hemen. Oysa karşımızdakinin yüz ifadesinden, kelimelere dökülmüş ifadelerinden ruh halini okuyabilmektir asıl önemli olan. Dinliyormuş gibi yapmak yerine, sana nasıl yardımcı olabilirim, sana kendini kötü hissettiren nedir diyerek konuyu açık uçlu sorularla açabilsek, aslında başarılı olabileceğiz. Empati kuramında en önemli kriter kendi doğrularımızı karşımıza empoze etmek değildir,sadece karşımızdaki ile aynı bakış açısından olaylara bakabilmektir.

Empati demek karşı tarafın duygu, iç motivasyon ve pek çok reflekslerini anlamak, onun gözünden olaylara bakabilmektir. Bunu yapabilmek için de öncelikle dinlemek, karşımızdaki konuşurken gözlerinin içine bakarak, beden dilimizle de aynı sinyali verebilmek gerekmektedir.

Duygudaşlık için önyargılardan, kin ve nefret içerikli söylemlerden, uzak ,tartışma ortamına götürülmeyen bir atmosfere ihtiyaç vardır.

Doğuştan genlerimizde bulunan empati yeteneğimiz, ne yazık zamanla deforme olmaktadır. Huzurlu aile ve iş ortamında en önemli yapı taşlarının başında gelir duygudaşlık.



Hiç yorum yok