Gerçek mutsuzluk : Yanlış Kariyer Planı





Gerçek mutsuzluk : Yanlış Kariyer Planı


  Çocukluk yıllarımızdan itibaren ebeveynler empoze etmeye başlar bize ne olacağımızı. Bazen kendi gerçekleştiremedikleri hayallerini, bazen eş dost, akraba çocuklarının seçtikleri mesleklere özlem ya da "çocuğum ileri de rahat etsin" kılıfına sığınılmış zorla yönlendirilmiş  mesleklere eğilim.

Aslında çoğumuz üniversiteyi  okumaya başladığımız ilk yıllarda daha henüz ayaklarımız yere basmaz iken ideallerimiz tüm hücrelerimize işlemişken fakında olmadığımız bir dünyanın içinde yaşarız.

Mezun olduktan sonra okuduğu okulun iş dünyasında çok tercih edilmeyen bir meslek olduğunu, ya da karakterimize uygun olmadığını anlarız ki , aslında yine de iş işten çoktan geçmemiştir.

 Diploması olup kendi işini yapmayan ya da yapamayan pek çok simaya denk geliriz hayatımızda.Kimisi diplomasını bir kenara bırakmış , farklı yollara yelken açmıştır. 

 Çok basit bir hesapla 24-25 yaşında iş hayatına başlayan bir kişinin çağımız emeklilik yaşı baz alındığına ortalama 40 sene seçtiği meslekte çalışması gerekmektedir. 40 kusur sene her gün şikayet ederek, oflaya puflaya gideceğimiz, stresi ile baş edemeyeceğimiz ve ekonomik anlamada  da mutsuz olacağımız koskoca bir 40 sene. 
Dile kolay geçer mi böyle .. Geçmez, yada geçerken kişiden neler alıp götürür.

 Nedir peki mutlu ve başarılı bireysel kariyer planının sırrı. Çok basit : Öncelikli kendimizi tanımak. Nelerden hoşlanıyoruz, yeteneklerimizi ve ilgi alanlarımızı iyi analiz etmek. Güçlü ve zayıf yanlarımız nelerdir.

 İkinci en önemli etken karakterimize uygunluğu. İçine kapanık biri miyiz?  Lider vasıflarını mı sahibiz. Bireysel yaptığımız işlerde  mi, yoksa grup halinde hareket edince mi daha başarılı ve yaratıcı olabiliriz. 


 Tüm meslek grupları hakkında araştırma yapmakta bize farklı ufuklar açacaktır. Seçeceğimiz meslek geleceğin mesleği mi, iş bulma oranı nedir? O meslekte olması gereken eğitimsel eksikleri gidebilecek miyim? Seçeceğimiz mesleğin bizlere sağlayacağı avantaj ve dezavantajlar nelerdir?

 Kendinize seçeceğiniz meslek ile bir rol model belirleyerek, seçeceğiniz meslek grubunu daha iyi analiz edebilirsiniz.

 Yaptığımız işte doyum sağlamazsak , o işi yapma motivasyonumuz da azalmaktadır. Mutsuz kariyer sorunu ile başa çıkmaya çalışan pek çok insan sosyal çevremizde bulunmaktadır.

 Klasik cümle sıralamasında ilk ona girecek benim çocuğum doktor, mühendis avukat olacak girdabında kaybolan çocuk yıllarımızın belki de payımıza düşen sorunudur.

Duygusal tatmin, sosyal statü, iyi bir ekonomik gelir, saygınlık, güç elde etme alt duygularının barındıran kariyer planlamasının alt kodlarıdır.

Ezcümle mutlu kariyerin sırrı kendi benliğimizi iyi analiz etmekten başlar











Hiç yorum yok