Ayna ayna "Aynalama"




Ayna ayna " Aynalama"

Çocukluk anılarımızın en nadide   masalında  şu cümle geçer  " Ayna ayna söyle bana "  Ya da Orhan Veli şiirindeki meşhur dizede "Bir elinde cımbız bir elinde ayna "..

Nereden çıktı şimdi bu aynalı cümleler merakı.Belki de iletişimin en önemli şifrelerinden biridir "Aynalama ". Karşımızdaki birey ile daha yakın, verimli ve sürdürülebilir bir iletişime geçmenin yöntemlerinden biridir. 

Ortak özelliklerimizin olduğu kişiler ile daha hızlı reaksiyon alırız, arkadaş oluruz , paydaşlarımız çoğaldıkça dost oluruz.

Aynalama tekniğini iyi kullananlar  iletişimin, beden dilinin şifresini çözmüşlerdir özet olarak.
Karşı tarafın beden dili, ses ve mimiklerinin aynı doğrultuda yansıtılmasıdır : aynalama . Ama bu yansıtım taklit anlamında değil, süreç içine yayılarak yapılmaktadır.

Özellikle siyasette , uygulama anlamında karşımıza başarılı örnekleri çıkmaktadır.Dünya liderleri birbirlerine yaptıkları resmi ziyaretlerde sık sık kullanırlar bu tekniği. Görüşme sırasına bacak bacak üstüne atan lider, üstünlüğü ele geçirme çabasına girmeye başladığında diğer lider de otomatik olarak bacak bacak üstüne atarak sözsüz bir eşitlenme düellosu yaşanır.

Yeni tanıştığınız bir kişi size daha samimi hitaplarda bulunarak konuşmayı devam ettiriyorsa siz de otomatik olarak aynı düzleme geçer siz- sız ekleri yerine , daha içten kelimeleri seçersiniz.

Ya da tam tersi bir durum da olabilir. Her gün günaydın dediğiniz somurtkan arkadaşınız, size bir gün günaydın dediğinde siz de aynı somurtkanlıkla karşılık vererek daha önce yaptığı hatalı davranışın neler hissettirdiğini anlamasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin ;kısık sesle konuşulan bir ortamda bizler de otomatik olarak kısık sesle konuşmaya başlarız.

İş hayatında özellikle satış pazarlama  departmanlarında çalışanlar bu teknik sayesinde oldukça başarılı olabilirler. Bilinçaltımızda bu tekniklerde ortak nokta kullandığımız kişileri ikna edebilme oranımız artmaktadır.

Çocuklar zaten doğuştan bir aynalama uzmanı olarak doğarlar. Ebeveynlerin mimiklerini, jestlerini ve davranışlarını kopyalama da üstlerine yoktur.









Hiç yorum yok