Maskeli baloları ne çok seviyoruz !!




Maskeli baloları ne çok seviyoruz !!



"Bu maskeli balo ve onun sahte yüzleri" şarkısı uzak diyarlardan çalıyor gibi kulağımda çınlıyor. Gizlemek, saklamak,gerçeği değilde o an olması gerektiğini yansıtmak için kullandığımız tatlı, masum kimi zaman aldatmacalı , bazen de tehlikeli bir oyun gibidir maskeli iletişim.

Gerçek duygu ve düşünceleri gizlediğimiz her iletişim türü başarısız ve sorunlu bir iç dünyanın kapılarını yavaş yavaş açar .En çok üzeri örtülen gerçek duygular zarar verir aile, iş ve sosyal hayattaki ilişkilerimizin bütününe.

Gelelim başlıktaki cümleye : Maskeleri baloları ne çok severiz  ya da şöyle soralım neden severiz ya da bizi ne mecbur kılar maskeli iletişime ?

Kapalı bir aile ortamında yetişen bireyler genellikle saf duygularını ve ya tepkilerini ortaya koymakta  zorlanırlar. Aile içi iletişimde genelde sadece babanın ya da annenin yada bir başka aile büyüğünün büyükbaba,  büyükannne gibi baskın karakterli olması ve sadece kendi verdiği kararlarının doğruluğuna inanması temel sebeptir. Demokratik olmayan yada diğer aile bireyinin söz hakkı olmadığı ortamlarda maskeli iletişimde yavaş yavaş büyümeye başlar. 

İç dünyasında kabul  etmediği bir kararı, "kabul ediyormuşla" başlar herşey. Sorun çıkmasın diye  başlayan bu masum oyun sonrasında özgüvensiz, mutsuz ve sahte bireylerin yetişmesine neden olur.

Kabul etmediğimiz de "yaptığımız mış gibi yapmak eylemi" sonrasında okul, iş hayatı ve sosyal çevremizde katmerlenerek devam eder.

Duygu ve düşüncelerimizi ortaya koyarken anlaşılmak ve yadırganmak istemeyiz . İletişimde önemli olan anlaşılmaktan ziyade doğru bulduğumuz duygu ve düşünceleri anlatmak ve ortaya koyabilmektedir. Yani kendimizi ifade edebilmek.


Dışa vurulmayan tüm gerçek duygular sonrasında bir volkanik yana dağ gibi patlayarak , onarılması zor sorunların doğmasına neden olur.



Hiç yorum yok