Değerlendirin beni 360 derece !!!!





Değerlendirin beni 360 derece !!!!

                            Değerlendirin beni 360 derece !!!!


"Yapılan performans değerlendirmesi" sonucu ile başlayan cümleleri özellikle özel şirketlerde çalışan kişiler yılda ez az bir kere duymaktadır.

Performans yönetimi iş hayatının vazgeçilmezi arasına çoktan girdi bile. Tarihçesine kısaca göz attığımızda Türkiye'de ilk uygulamanın 1948 yılında Karabük Demir Çelik Fabrikası'nda gerçekleştiği sonrasında benzer nitelikteki  kamu kurumlarına en nihayetinde de özel sektöre sıçradığı görülmektedir.

Performans değerlendirmesi çalışanın yeteneklerini, iş alışkanlıklarını, potansiyelini ve tüm benzer özelliklerinin diğerleri ile karşılaştırılarak yapılan sistematik bir ölçümleme sistemidir. 

Çalışanın performansının ölçülmesi demek de en net tanımla verimliliğini ortaya çıkartmak olarak ele anılabilir.

Tabiki bu değerlendirmeler yapılırken belli bir çerçeve dahilinde yapılması gerekmektedir. Performans değerlendirme adil, sistematik ve belli standartlara uygun olarak yapılmalı, seçilecek değerlendirme sistemi kurumun ihtiyacına cevap verecek nitelikte olmalıdır.

Değerlendirme sistemi belirlenirken kurum kültürü de göz ardı edilmeden yapılmalıdır. Hem çalışanlar hem de işverenler için oldukça önem taşıyan değerlendirme sonuçlarına göre çalışan için  ; ücret artışı, terfi, prim gibi olumlu motivasyonlarla hem de işten çıkartmalara kadar varan olumsuz sonuçları süreç içinde değerlendirilmektedir.

Ayrıca kurumda çalışan tüm çalışanların doğru iş gücünde çalışıp çalışmadıklarının da ölçümlenmesine yardımcı olmaktadır.

Çoğu şirkette yıl sonu yapılan performans değerlendirme de son zamanlarda en adil sistem olması nedeniyle 360 derece değerlendirme sistemi tercih edilmektedir. Sadece yöneticilerin çalışanları değerlendirdiği sistemlerin haricine, astların da üstlerini değerlendirdiği, birlikte çalışan tüm mevkidaşlarının, çalışılan tüm paydaşların müşteriler, taşeronlar dahil değerlendirme sürecine dahil olduğu bir yöntemdir.

Bu değerlendirme sisteminin eksi yanı ise oldukça maliyetli olması ve zaman kullanımı açısından sıkıntılı olmasıdır.












x

Hiç yorum yok