İşsizlik maaşı şartları



İş hayatının en dramatik yolculuğu iş yaşamınızın kendi isteğiniz dışında son bulmasıdır. Ödenmeyi bekleyen faturalar, kira, yaşamınızın devam etmesi için gerekli olan temel ihtiyaçlar, borçlar derken karşılanmayı bekleyen karmaşık bir maddi tablo karşımıza çıkar.

Bu zorlu maddi tabloyu bir nebze aşabilmek için de işsizlik maaşı devreye girmektedir. İşsizlik maaşı her çalışanın işsiz kalma durumunda bir nevi güvencesidir.

İşsizlik ödeneğinden faydalanmak isteyen  çalışanın , kendi rızası dışında işten çıkartılmış olması gerekmektedir. Örneğin işyerinin ekonomik nedenlerden dolayı iflas etmesi , işveren tarafından iş akdinizi fesih edilmesi gerekmektedir. 

İstifa eden bir çalışan işsizlik maaşı alamaz. Ayrıca emekli olan sonra yeninden bir kurumda çalışıp işten çıkartılan kişi de işsizlik ödeneği alamaz.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası kanuna göre : 

Hizmet akdinin feshinden  önceki 120 gün  kesintisiz prim ödenmesi ve ayrıca son üç yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası pirimi ödenmiş olmalıdır. ( 120 gün kesintisiz pirim ödeme süresinin değiştirilmesi yönünde yeni yasal düzenlemeler yapılmaktadır)


İşsizlik ödeneği alma süreleri

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün ( 6 ay)

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay)

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün ( 10 ay) süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.

30 günlük süre önemli

Çalışanın iş akdi fesih tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde İş-Kura müracaat etmesi gerekiyor. İnternet üzerinden de başvurular kabul edilmektedir.

Ne kadar maaş alınıyor ?

İşsizlik maaşının sınırı asgari ücrete göre belirleniyor.  İşsizlik maaşı almak isteyen sigortalı işçilerin işlerinden ayrıldıktan sonra asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’inini geçmeyeceğini bilmesi gerekiyor. Ayrıca bu tutarlar üzerinden damga vergisi kesintisi de yapılıyor.





Hiç yorum yok