Lider olmak ya da olamamak!






 Lider olmak ya da olmamak , bütün mesele bu !

İş hayatında yol gösterendir lider. Klasik bir tanım vardır : işi doğru yapan mı, doğru işi yapan mı liderdir?Hani dilimize pelesenk olan tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan gibi bir paradoks içermektedir.

Yol gösteren , sorumluluk alan bir kişi olmak zor bir süreç olsa da imkansız değildir. Her yiğidin ayrı yoğurt yeme tarzı olduğu gibi her liderin de farklı özellikleri vardır ama temelde ana prensip üzerinde buluşurlar.

Disiplinli olmak

Başarının altın anahtarlarından biridir iç disiplin. Başarısız bir kişinin lider olamayacağını düşünürsek, işin sırrı iç disiplinimizi sağlam temellere oturmaktan geçmektedir. Güçlü bir iradeye sahip olmak da disiplinli bir çalışan olmanın en temel özelliğidir.

Vizyon sahibi olmak

İş hayatı içinde en sevdiğim klas kelimelerden biridir. Zeka, yaratıcılık ve tutkuyu barındırır .Lider demek vizyon demektir.İleri görüşlü olmaktır.
Acaba yapabilir miyim, ya başaramazsam gibi kaygılar otomatik olarak beynimiz tarafından davranışlarımıza yansımaktadır. Kaygıdan uzak durmak için bizi negatife çeken kişi ve ortamlardan uzak durmamız gerekmektedir.Kendimize inancımızın tam olması gerekmektedir.
Risk almak cesaret ve kendine inancın bir dışa vurumudur.Başarılı liderlere baktığımızda risk almak konusunda oldukça gözükara olduklarını göreceksiniz.



Kararlı olmak

Aldığı kararın sonuna kadar arkasında duramayan bir liderin peşinden sanırım kimse gitmek istemez.


Motivasyonumuzun yüksek olması

Motivasyon için mutlaka bir amaç ve hedef olması gerekmektedir. Nedir bizim iş hayatındaki temel motivasyonumuz ; para, mevki, itibar, güç ?

Motivasyon prensibimizi belirledikten sonra , hedefimizin üzerine odaklanarak yolumuza kolaylıkla devam edebiliriz.

Motive edici olması

Kendi motivasyonumuz tam olursa tabi ki de ekip çalışanlarını da motive edebiliriz. Takım çalışanlarımızla sinerji yaratabilmek için onların motivasyonları da düşürmemiz gerekmektedir.

Kaygılardan uzak durmak

Risk almak


Adaletli olmak

Herkese aynı şekilde davranış ve tutum içinde olmak demektedir.


Sevilen bir kişi olmak

Korkudan daha çok fayda sağlar iş hayatında sevilen bir lider olmak.




Hiç yorum yok