İş hayatında kimlerdensiniz?







İş arkadaşı ; kulağa iki kelime gibi gelse de , aslında anlamı kesinlikle  daha derin büyüklüktedir. İşimizi sevmemizden tutun da , psikolojimizi etkilemesine, mobbing yapanından sıkı kanka olanına kadar geniş bir yelpaze diliminde karşımıza çıkar.

Gönül ister ki, tüm iş arkadaşlarımızı sevelim, iyi anlaşalım ama işte insanın tabiatına aykırı. Armudun sapı üzümün çöpü misali buyrun en çok karşılaşılan işyeri arkadaşları:

Benim her zamanki favorim kraldan çok kralcılardır : Zaten bu tarz arkadaşlar hemen göze çarpar. Patrondan daha çok patron, müdürden daha çok müdürcülük yaparlar. Mevki makamı çok severler ve hırslıdırlar .Bu nedenle genelde yöneticileri ile çok iyi diyalog halinde olurlar ve  toplantılarda ön plana çıkmaya bayılırlar. Gerçekten ellerine kral olma fırsatı geçtiğinde ise kimse onları tanıyamaz bile, astığım astık kestiğim kestik tarzları ile herkesi canından bezdirirler.

Ben bilmezciler ise ; suya sabuna dokunmadan bir ömür aynı işyerinde, aynı mevkide çalışmaktan gocunmazlar. Kraldan çok kralcıların aksine kariyer hedeflerinde hırsın yeri yoktur. Tam bir azıcık aşım kaygısız başım felsefesinin hayat bulmuş halidir. Tartışmalarda asla taraf tutmaz, ucu keskin konularda da fikir beyan etmezler. Genelde kendilerine verilen işleri de yaparlar ama yeni bir vizyon katmazlar.

Bal yapmaz arılar da, oldukça renkli iş arkadaşı kategorisindedir.Ağızları çok iyi laf yapar, çok çalışıyormuş zannedersiniz ama reelde ortada birşey yoktur. "Tabi yaparız müdürüm, bizden kaçmaz şefim" belki de en çok kullandıkları cümlelerdir. Bu tarz bir ekip arkadaşınız varsa her zaman grup çalışmalarında daha fazla sizin efor sarf etmeniz kaçınılmazdır. 


Herşeyi ben bilirimciler ise ayrı bir vakadır. Gerçekten herşeyi bilseler bir sorun olmayacak ama sorun bilmedikleri her konuyu biliyormuş gibi yapmalarıdır. Genelde kulaktan dolma bilgiler ile ortamlarda boy gösterirler. Onlarla tartışmanın asla kimseye bir faydası olmaz. Buyur bildiğin gibi yap denildiğinde de asla ortaya verimli bir çalışma çıkmaz.


"Sevim koş koşçular da " Bizimkiler dizisindeki  Cemil Bey gibi, şirkette olan biten herşeyin dedikodusunu yaparlar, herşeyden haberleri olur, her departmanda kendisine bilgi, dedikodu malzemesi getiren ajanları vardır.  Şirket içi gerçekleşecek terfi,çıkış, zam, istifa gibi tüm konuları Sevim koş koşcular herkesten önce konunun tüm detaylarını bilirler.








x

Hiç yorum yok