Yurt dışına uygun musunuz?










"Gurbette çalışma " tanımı ile Türkiye 1960'lı yılların başında tanıştı. Almanya'ya  giden işçileri konu alan pek çok belgesel, film yapıldı. 

Neler yaşadılar, nasıl entegre oldular, iki ülke çatışmasından  ne yaralar aldılar,maddi ve sosyal anlamda yaşadıkları değişikliklerle dönemin kült tanımı olan "Alamancı "tanımı nasıl doğdu? Aslında bu hikayenin kahramanları hepimizin akrabası, komşusu, eşi dostuydu. Hikayeler bizdendi. 

Aradan geçen 60 yılda  "yurt dışında çalışma isteği " popüleritisini katlanarak artırdı. Ücretlerin Türkiye'ye oranla daha yüksek olması, çalışırken dil öğrenmeyi pekiştirme, yurt dışı deneyimi ile kariyerini geliştirme, farklı networklar edinme gibi alt etmenler ile , iş arayanlar yurt dışı iş ilanlarını sürekli araştıyorlar.

Peki yurt dışında çalışmaya karar verdikten sonra  öncelikle  nelere dikkat etmeliyiz?


 Çalışmaya gidilecek ülke iyi seçilmeli . Bu başlığın altında pek çok alt başlıkta konuyu ele alacağız.

Güvenlik nasıl ? Bu başlık belkide en önemlisi. Gitmeye karar verdiğiniz  ülke güvenlik anlamda nasıl? Çalışamaya gidip de sürekli tehdit ve korku altında çalışmak istemezsiniz tabiki!



İklimsel şartlar nasıl ? Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ülkelerde çalışanın çalışma motivasyonunu ve sürekliğini sıkıntıya sokmaktadır. Özellikle inşaat sektöründe çalışanlar için adeta bir çile haline gelmektedir.


Ulaşım nasıl ? 
Gideceğiniz şehir başkent mi, yoksa ücra köşede bir yer mi? Uçak seferleri nasıl? Acil bir durumda Türkiye'ye ve evinize ne kadar sürede ulaşa biliyorsunuz? Çok pinpirikli bir hayat yaşayın demiyorum ama 36 saat ve üzeri mesafeleri bir kez daha düşünmek de fayda var. 




Ve bingo konu sağlık !!!! Bulaşıcı hastalıklar var mı ? Afrika ülkelerinde hala bu konu malesef büyük sorun.  Gitmeden önce hangi aşıları yaptırmanız gerekir. Ayrıca sağlık sektörü ne durumda? İlaç kolay bulunabiliyor mu ? Yoksa giderken yanızda bir çanta ilaç mı götürmeniz gerekiyor?

Eğitim !!! Eğer evliyseniz ve ailenizle yurt dışına gitmeye karar verdiyseniz çocuğunuz için uygun eğitim veren okulların da araştırılması gerekmektedir.

Ve ikinci önemli ana başlık çalışmaya gidecek şirket!!!!
Yurt dışında sorunsuz çalışmak ve ücretlerinizi vaktinizde almak için merdiven altında şirketlerden uzak durmanız gerekmektedir. Kurumsal bir firmayı seçmek her zaman ilk tercihiniz olmalıdır.

Yoksa siz de " 6 aydır maaş alamıyorum  ama paramı bir daha alamam diye dönemiyorum " diye kısır döngü içinde yurt dışında çalışanlar kervanına katılmak zorunda kalırsınız?

Kişiliğiniz uygun mu? Hayal kurarken oldukça güzel bir fikir olduğu düşünülen yurt dışında çalışma fikri acaba size gerçekten uygun mu? Kolay adapte olan biri misiniz? Yoksa ana kuzusu misali alıştığınız yerden başka bir yere ayrılamayacak bir yapınız mı var?  Tüm bunları iyi analiz etmeniz lazım.













Hiç yorum yok