İş yerinde engelleri kaldırın









4857 sayılı iş kanunu çerçevesinde engelli çalışanların istihdam edilmesi kanun maddesi ile yasalaştırılmıştır.

Engelli, doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerden tüm vücut fonksiyon kaybının en az yüzde kırk olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenleri ifade eder.

Özel sektörde yüzde 3

İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.

*Yer altı ve su altı işlerinde engelli personel çalıştırılamaz

*İşyerinin işçisiyken engelli hale gelen personele kadroya alınmasına öncelik verilmesi gerekmektedir.

* Yüzdelik oran hesaplanırken yarım ve daha fazla olanlar tama tamamlanır. Örneğin 70 kişinin çalıştığı özel bir şirkette engelli personel çalıştırma oranı : 2,1'dir. Yani en az 2 personel çalıştırması gerekmektedir.


*Engelli personel açığının doğduğu 30 gün içinde mutlaka, kadronun doldurulması gerekmektedir.

*Engelli kontenjanı dahilinde işe başlatılacak kişilerin kural olarak İŞKUR aracılığı ile işe alınması gerekiyor. Fakat işveren isterse sağlık kurul raporu olan engelliyi doğrudan kendisi işe başlatabilir. Bu durumda işverenin en geç 15  iş günü içerisinde İŞKUR’a bildirimde bulunması ve tescil ettirmesi gerekiyor.


Hiç yorum yok